A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" Оболонського району м. Києва

1 орган — понад 500 функцій. 5 порад для здоров’я печінки.

Дата: 21.04.2025 12:27
Кількість переглядів: 9

Печінка — це тихий герой нашого тіла, без якого організм просто не може функціонувати. Печінка виконує понад 500 життєво важливих функцій. Зважаючи на таке навантаження, в пригоді стає її дивовижна здатність до регенерації — печінка може відновитися до нормального розміру, навіть коли залишається тільки 10% маси здорової тканини.

Печінка регулює рівень цукру і холестерину в крові, виробляє жовч, виводить токсини, генерує білки, зберігає вітаміни, утворює та розчиняє жири, а ще знешкоджує ліки, стероїдні гормони та алкоголь.

Її метаболічна функція допомагає накопичувати глюкозу у вигляді глікогену, який утримує воду — це ще одна важлива роль печінки. Вона зберігає важливі вітаміни — A,D, E, K, B12, а також мінерали, зокрема залізо та мідь. Крім того, печінка синтезує білки, зокрема ті, що необхідні для зупинки кровотеч під час травм.

 

Печінка — головний фільтр організму. Вона нейтралізує шкідливі речовини, які проходять через неї, завдяки спеціалізованим клітинам Купфера, і метаболізують різні сполуки через жовчний міхур і кишківник.

Якщо печінка перестає виконувати свої функції, токсини накопичуються в крові, що впливає на роботу мозку. Це може призвести до печінкової енцефалопатії, а згодом — і до коми.

 

Небезпеки для печінки:

  • вірусні гепатити A, B, C, D, E та аутоімунні хвороби;
  • неправильне харчування та ожиріння;
  • вживання алкоголю;
  • вуличні наркотики та токсичні хімікати;
  • генетичні ураження.

 

5 порад для здоров’я печінки:

  • Слідкуйте за харчуванням.

Уникайте продуктів з високим вмістом цукру, трансжирів та насичених жирів. Найбільше насичених жирів в обробленому м'ясі, наприклад, в сосисках, шинці, бургерах.

Вживайте: свіжі овочі та фрукти, бобові, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, жирну рибу та рослинні олії холодного віджиму.

  • Від алкоголю відмовтесь, а натуральну каву — пийте.

Алкоголь — один із найнебезпечніших чинників для печінки. Навіть невеликі дози можуть підвищити ризик розвитку раку печінки. Не споживайте газовані особливо солодкі напої: найкраща рідина – вода.

Кава — саме натуральна, без молока, а не розчинна чи її екстракти, — навпаки, може бути корисною: вона містить речовини, що захищають печінку.

  • Більше рухайтесь.

Щоденні 30 хвилин руху можуть суттєво знизити навантаження на печінку. Виберіть заняття, яке вам подобається.

  • Уникайте «детоксів».

Жодні соки чи пігулки не «очищають» печінку. Цим займаються виключно її ферменти. Багато БАДів можуть бути шкідливими: наприклад, екстракти зеленого чаю, чистотілу, омели, звіробою мають гепатотоксичний ефект — тобто потенційно можуть пошкодити печінку, а не «почистити».

  • Перевіряйтеся на гепатити.

Гепатити B і C часто безсимптомні. Безоплатне тестування допоможе вчасно розпочати лікування. Якщо ви мали контакти, які є потенційно небезпечними для інфікування гепатитами В і С (з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини): зверніться до сімейного лікаря для проходження експрес-тесту на виявлення гепатитів B і C.

 

Джерело: ЦГЗ МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень