Як захиститися від ботулізму?
З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією.
В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм (лише у квітні зафіксували 15 випадків).
У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.
Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.
Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:
- м’язова слабкість, утруднене дихання;
- відчутна сухість у роті;
- огіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима.
Щоб уникнути ботулізму:
- не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети;
- купуйте лише сертифіковані продукти;
- зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику.
У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря.
Джерело: ЦГЗ МОЗ України