A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" Оболонського району м. Києва

Як захиститися від ботулізму?

Дата: 07.05.2025 16:11
Кількість переглядів: 6

З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією.

В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм (лише у квітні зафіксували 15 випадків).

У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.

 

Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.

Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.

Фото без опису

Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:

  • м’язова слабкість, утруднене дихання;
  • відчутна сухість у роті;
  • огіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима.

 

Щоб уникнути ботулізму:

  • не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети;
  • купуйте лише сертифіковані продукти;
  • зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику.

У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря.

 

Джерело: ЦГЗ МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень