A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" Оболонського району м. Києва

Як захиститися від холери та інших кишкових інфекцій.

Дата: 04.06.2025 11:48
Кількість переглядів: 5

Холера — це гостре інфекційне захворювання, яке вражає дорослих і дітей, викликає тяжку водянисту діарею, наслідком якої є смертельно небезпечне зневоднення.

Холера швидко поширюється за відсутності базових санітарних умов, тому ключовим для її запобігання є доступ до безпечної води, гігієни та медичної допомоги.

Хвороба передається через воду та харчові продукти, забруднені часточками фекалій інфікованої людини, навіть якщо таке забруднення непомітне.

Симптоми холери зазвичай починаються раптово:

  • Рясна, водяниста діарея білуватого кольору, схожа на рис у воді;
  • Блювання — цей симптом є не завжди;
  • Біль у животі;
  • Без гарячки! (на відміну від інших інфекцій).

Проявляються симптоми зазвичай за 24–48 годин після вживання забрудненої бактеріями холери води чи їжі.

 

Ознаки вкрай серйозного зневоднення:

  • спрага, сухість у роті;
  • темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання;
  • головний біль;
  • судоми м'язів;
  • різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ та вушних раковин;
  • погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається в складки і довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими;
  • холодна шкіра за нормальної або зниженої температури тіла;
  • задишка та різка слабкість;
  • запаморочення;
  • прискорене серцебиття та дихання;
  • сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість;
  • можлива короткочасна втрата свідомості.

У разі появи ознак гострої кишкової інфекції – не чекайте розвитку захворювання – негайно зверніться до лікаря.

 

Як захиститися від холери та інших кишкових інфекцій:

     1. Безпечна вода — основа здоров’я:

  • Не пийте і не використовуйте сиру воду з колодязів, річок чи водойм.
  • Використовуйте лише бутельовану, кип’ячену або очищену воду.

     2. Гігієна рук і харчові продукти:

  • Часто мийте руки з милом — перед їжею, після туалету, після контакту з сирими продуктами.
  • Мийте овочі та фрукти лише чистою водою.

     3. Їжа — тільки безпечна:

  • Добре проварюйте або просмажуйте м’ясо, рибу, морепродукти.
  • Ніколи не вживайте продукти харчування в якості яких ви не впевнені.
  • Не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук.

     4. Обережно з водоймами:

  • Уникайте купання у водоймах із сумнівною чистотою.
  • Не ловіть рибу в забруднених місцях.

     5. Побутова гігієна:

  • Дотримуйтеся чистоти на кухні.
  • Зберігайте продукти в прохолоді, не лишайте їжу на сонці.
  • Вчасно утилізуйте відходи та залишки їжі.

Дотримання цих простих правил допоможе зберегти здоров’я вам і вашим рідним.

 

Джерело: ЦГЗ МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень