Як захиститися від холери та інших кишкових інфекцій.
Холера — це гостре інфекційне захворювання, яке вражає дорослих і дітей, викликає тяжку водянисту діарею, наслідком якої є смертельно небезпечне зневоднення.
Холера швидко поширюється за відсутності базових санітарних умов, тому ключовим для її запобігання є доступ до безпечної води, гігієни та медичної допомоги.
Хвороба передається через воду та харчові продукти, забруднені часточками фекалій інфікованої людини, навіть якщо таке забруднення непомітне.
Симптоми холери зазвичай починаються раптово:
- Рясна, водяниста діарея білуватого кольору, схожа на рис у воді;
- Блювання — цей симптом є не завжди;
- Біль у животі;
- Без гарячки! (на відміну від інших інфекцій).
Проявляються симптоми зазвичай за 24–48 годин після вживання забрудненої бактеріями холери води чи їжі.
Ознаки вкрай серйозного зневоднення:
- спрага, сухість у роті;
- темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання;
- головний біль;
- судоми м'язів;
- різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ та вушних раковин;
- погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається в складки і довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими;
- холодна шкіра за нормальної або зниженої температури тіла;
- задишка та різка слабкість;
- запаморочення;
- прискорене серцебиття та дихання;
- сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість;
- можлива короткочасна втрата свідомості.
У разі появи ознак гострої кишкової інфекції – не чекайте розвитку захворювання – негайно зверніться до лікаря.
Як захиститися від холери та інших кишкових інфекцій:
1. Безпечна вода — основа здоров’я:
- Не пийте і не використовуйте сиру воду з колодязів, річок чи водойм.
- Використовуйте лише бутельовану, кип’ячену або очищену воду.
2. Гігієна рук і харчові продукти:
- Часто мийте руки з милом — перед їжею, після туалету, після контакту з сирими продуктами.
- Мийте овочі та фрукти лише чистою водою.
3. Їжа — тільки безпечна:
- Добре проварюйте або просмажуйте м’ясо, рибу, морепродукти.
- Ніколи не вживайте продукти харчування в якості яких ви не впевнені.
- Не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук.
4. Обережно з водоймами:
- Уникайте купання у водоймах із сумнівною чистотою.
- Не ловіть рибу в забруднених місцях.
5. Побутова гігієна:
- Дотримуйтеся чистоти на кухні.
- Зберігайте продукти в прохолоді, не лишайте їжу на сонці.
- Вчасно утилізуйте відходи та залишки їжі.
Дотримання цих простих правил допоможе зберегти здоров’я вам і вашим рідним.
Джерело: ЦГЗ МОЗ України